21 dagar kvar till valet: Personalbristen är ett hot mot sjukvården

Staffan Lingärde, själv läkare, skriver på HD:s insändarsida, Min mening, att det inte är hyrläkarna som är problemet inom vården. Istället pekar han ut de dåliga arbetsvillkoren för vårdpersonalen som den verkliga boven i dramat.

På ett sätt har han helt rätt. 

Det är en alltmer stressad tillvaro kryddad med ständiga påbud uppifrån som gjort att läkare och sjuksköterskor sagt upp sig från sina jobb i Region Skåne och istället blivit hyrläkare eller hyrsjuksköterskor. De har tröttnat på att ständigt behöva jobba över, ständigt vara underbemannande, ständigt vara kringskurna i sitt dagliga arbete av idiotiska kontroller eller överhopade av ett administrativt arbete.

Jag förstår att Lingärde sett den inhyrda personalen som räddande änglar i akuta situationer.

Men inhyrd personal är ju enbart en mycket dyr och kortsiktig lösning. Den måste kritiseras eftersom den i sin förlängning riskerar att urholka vårt sjukvårdssystem.

Den för oss patienter så viktiga kontinuiteten är hotad, ja, i dag är den redan helt obefintlig på många håll. Helhet och ansvar, två viktiga begrepp, som förlorar i betydelse, i en värld där personalen bara är på tillfälligt besök.

Det är mot den bakgrunden helt obegripligt att politiker med sina skattepengar överhuvudtaget gett sig i den privata nätdoktormarknaden med förhoppning om att den ska korta köerna till primärvården. 

Det är inte bara en kortsiktig lösning, den är helt förödande för tillit och trygghet inom vården. Oseriöst är bara förnamnet.

Sjukvården måste byggas på hållbara system och präglas av en långsiktighet.

Därför borde ansvarstagande partier ha kunnat samarbeta om detta för länge sedan.

Nu är det hög tid att sluta bråka över blockgränsen.

Och politikerna borde, även om det är val, sluta att bara tala om hur många miljarder de ska satsa i vården. Och hur många nya tjänster som ska tillsättas.

Den stora frågan är ju: var finns alla dessa läkare och sjuksköterskor?

Om man inte vågar föreslå åtgärder för att lösa personalproblemet faller miljardregnen platt till marken. 

Politikerna har fastnat i frågor som handlar om de ekonomiska resurserna respektive om det är bäst med offentlig eller privat vård.

Istället borde de ha satt sig ned och verkligen reformerat vårdens organisation.

Det är hög tid att på allvar diskutera huruvida de stora sjukhusen ska förstatligas, och om primärvården kan byggas på ett sätt som ger personalen en stor frihet och stora möjligheter att inom ramen för lagar och regler själva lägga upp sitt arbete.

Lotta Hördin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s