20 dagar till valet: Hallå, bry er om sjukvården! Väljarna gör det. 

Återigen har DN/Ipsos frågat väljarna vilken som är den viktigaste valfrågan. Återigen säger väljarna att det är sjukvården. Den ligger kvar där, i topp. Väljarna är envisa: sjukvården är viktig. 

Men när det kommer till andra frågor har det hänt något. Allt fler anser att miljö- och klimat är viktigt. Lika viktigt som skolan. Och som invandring och brottslighet. 

Att miljö- och klimat har ökat i betydelse märks i valdebatten. Det är bra, det är mer än välkommet. 

Men sjukvården då? Med knappt tre veckor kvar till valet och när många väljare ännu inte bestämt sig borde partierna kämpa hårt om den bästa sjukvårdspolitiken. De borde komma med nya förslag, det borde ordnas specialdebatter, de borde trängas på vårdcentraler och sjukhus runt om i landet. 

Men så är det inte. Nej, rikspolitikerna passar till regionpolitikerna. Och Region Skåne går mot ännu ett sömnigt val i blockpolitikens tecken. Samtidigt som Sverigedemokraterna troligen växer i Region Skåne. Så behandlas väljarnas viktigaste fråga i valet. 

Miljöpartiets avgående regionråd Anders Åkesson (MP) har varit med och styrt med både alliansen och med Socialdemokraterna. Men just detta skånska val, när blocköverskridande samarbete behövs som mest, har Moderaterna stängt dörren till MP. Alliansen vill så vitt jag förstår styra Region Skåne på egen hand. Högst oklart hur, med tanke på opinionssiffrorna. 

Om den skånska blockpolitiken säger Anders Åkesson i en intervju i Sydsvenskan/HD: 

”Blocköverskridande förslag med tre eller fler partier bär ju mycket längre i tid och blir inte så ideologiskt betingade. Skåningarna och de vårdanställda är värda en mer stabil ingång i vårdfrågan, att man slipper fråga sig: kommer allt att förändras om fyra år?”

Knappt tre veckor kvar. Tre veckor där partierna har mycket att vinna på att öka sin trovärdighet i sjukvårdsfrågan. Den som trots allt är den viktigaste för väljarna. 

Ingrid Runsten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s