19 dagar kvar till valet: inte så vuxet, Kristersson.

Moderatledaren Ulf Kristersson har blivit intervjuad av Financial Times. Enligt tidningen har han sagt att svenskarna har förlorat tilltron till staten. Bakgrunden till det ska vara bland annat den senaste tidens många bilbränder. Och det som Kristersson betecknar som ett 20-årigt integrationsmisslyckande.

Ja, det finns problem i Sverige. Det finns förstås medborgare som har tappat tilltron till staten. Rättssamhället ska ta hand om bilbrännarna. Andra myndigheter ska arbeta förebyggande så att färre unga lockas till gängkriminalitet. 

Vuxna människor ska arbeta, barn och ungdomar ska gå i skolan.

Och det senare gör de allra flesta i Sverige. 

Ändå lär Kristersson, enligt tidningen, beskrivit Sverige som ett land i kris, jämförbar med den finansiella krisen på 1990-talet.

En seriös partiledare, som dessutom aspirerar på att bli landets nästa statsminister, ska akta sig för svepande och generaliserande formuleringar. Hen bör göra uttalanden som bygger på fakta. Och inte jämföra äpplen med päron, vilket blir fallet när Kristersson nämner finanskrisen på 1990-talet.

Hade Ulf Kristersson läst SOM-institutets senaste mätningar vad gäller det svenska opinionsklimatet hade han kunnat förmedla en annan och mer trovärdig bild. Visserligen grundas undersökningen på uppgifter från 2017, men om man nu talar om ”ett 20 årigt integrationsmissyckande”, så bör ju siffrorna duga också i år.

SOM-institutets undersökningar visar att svenskarnas förtroende för samhällsinstitutioner och demokratin rentav ökat.

Och att de svenska finanserna just nu är starka verkar de allra flesta politiker överens om.

Lotta Hördin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s