18 dagar till valet: Malmös skolproblem är inte bara Malmös. Peka inte finger, rikspolitiker. 

 

Liberalernas ledare Jan Björklund säger till Expressen att ”kommunpolitiker är amatörer på att sköta skolan.” Han menar att kommunpolitiker har misslyckats på flera håll och att lösningen är att åter förstatliga skolan. 

Och det stämmer att det skulle göra skolsystemet mindre spretigt än vad det är idag. Men så mycket har förändrats sedan skolan kommunaliserades att det skulle inte räcka.

Istället måste varje skola bli en bra skola och det kan enbart åstadkommas genom att satsa på lärare och på rektorer, genom lokalt ledarskap. Lärarkrisen är skolans största problem.

Och genom att sluta peka finger. Jan Björklund pekar finger åt kommunpolitikerna. Moderatledaren Ulf Kristersson pekar finger år Malmöpolitikerna och tycker att Malmö förtjänar lägre statsbidrag än exempelvis Helsingborg. 

Men Malmö är en av några kommuner i landet som har tagit emot en mycket stor andel nyanlända elever. Många har valt att bosätta sig i Malmö. 

Av Sydsvenskans reportage om Malmös grundskolor framgår att de senaste tio åren har nästan 5 000 barn från kommunala skolor lämnat nian utan tillräckliga betyg för att komma in på gymnasiet. På vissa skolor har bara hälften av eleverna betyg som räcker till. Vad har hänt med alla dessa elever, alla dessa barn? 

Malmö satsar på att ge mer resurser till skolor med svaga resultat. Och att bygga ut centralt placerade högstadieskolor för att där kunna blanda elever från olika områden. Det hjälper, men det tar tid. 

De elever som tidningen pratat med berättar om lärare som ofta byts ut, slutar. Och som inte har så stora förväntningar eller krav på eleverna. Finns det då inte heller förväntningar och krav hemifrån blir resultatet troligen därefter. 

Lärare som stannar. Förväntningar, stöd men också krav på elever. Relationer som varar. ABC för skolan. 

Det vilar ett stort ansvar på skolpolitikerna i kommuner som Malmö. Men att rikspolitiker pekar finger lär inte hjälpa. Malmö är bara en ev de kommuner där Sveriges skolproblem syns som mest. Ansvaret att förbättra skolan är gemensamt. 

Ingrid Runsten 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s