16 dagar till valet: Jonas Sjöstedt i dåligt EU-sällskap.

 Torsdagskvällen sades det en hel del konstiga saker om EU i olika TV-kanaler. 

I SVT:s partiledarutfrågning försökte Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt förklara varför partiet vill lämna EU. Det gick sådär. Sjöstedts resonemang gick ut på att det står i partiprogrammet. Men det är inte aktuellt just nu. Inget som ska drivas. Ändå ska det stå kvar tills partikongressen beslutar något annat. 

Sjöstedt duckade för frågor om sin egen inställning. Och hade inget svar på hur han skulle rösta i en folkomröstning i dag. Vänsterpartiet är liksom principiella motståndare. De vill inte vara med, eftersom de vill ha ett annat EU. Ridå.

Så var det TV4 där Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson och Moderaternas ledare Ulf Kristersson kallats in för att debattera EU. En opinionsundersökning redovisades som visade att färre än 20 procent av de tillfrågade svenska väljarna vill lämna EU. 65 procent vill vara kvar och resten är osäkra. 

Jimmie Åkesson lät plötsligt som Jonas Sjöstedt när han defensivt menade att årets svenska val handlar inte om EU-medlemsskapet. Ingen fråga att prioritera här och nu. Och på frågor om hur Sverige skulle klara sig utanför EU:s inre marknad svarade Jimmie Åkesson med att det ju förekom handel på 90-talet också, innan Sverige blev medlem i EU. Och det gick bra då. Ridå. 

Sedär, två svenska partiledare som i EU-frågan lever kvar på 90-talet. Då världen såg ganska annorlunda ut. 

Den ene är högerpopulist. Som andra högerpopulister i Europa vill han se fler länder lämna EU. Och hur Sjöstedt än försöker förklara ; i EU-frågan hamnar Vänsterpartiet i riktigt dåligt sällskap. 

Ingrid Runsten 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s