14 dagar kvar till valet: Valcontainrar och en Helsingborgsfråga som skaver.

IMG_3452

Precis två veckor kvar till valsöndagen och förtidsröstningen är redan igång. Valfeber? Nja, inte en söndagseftermiddag i centrala Helsingborg i varje fall. 

I ett hörn av Sundstorget står några igenbommade containrar som ska föreställa valstugor. Det är allt. På Stortorget finns en uppmaning från kommunen om att gå och rösta: ”Din röst räknas.”

Så klart, Och förhoppningsvis blir valdeltagandet minst lika högt som 2014 då 85,8 procent av de röstberättigade deltog i riksdagsvalet. Vilket var högre än 2010 och högre än 2006. Det är internationellt sett en mycket bra siffra och den ska vi naturligtvis jobba för att upprätthålla. 

Men ska demokratin vara hållbar på sikt krävs mer än så. Mer än kampanjer veckorna före valdagen och mer än mästrande uppmaningar från olika auktoriteter till väljarna inför valdagen. Då gäller det att hålla liv i det demokratiska samtalet de där fyra åren mellan valen. Att tala om källkritik och att tala om makt och maktlöshet. Att föra samtal också med dem som inte tycker precis som man själv gör.

Att på olika sätt och på olika politiska nivåer involvera människor i beslutsprocesser, inte minst i lokalsamhället. 

Jag förstår ju att de där containrarna på Sundstorget i Helsingborg väl bara var tillfälligt söndagsstängda. (men de ger verkligen ett trist och igenbommat intryck i sitt torghörn). 

Nej, i Helsingborg är det en annan sak som skaver mer inför kommunvalet. Och det är hur besluten om Landborgsgaraget har fattats: Allianspartierna och Sverigedemokraterna för. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet emot. En ganska svag majoritet för en så stor och betydande investering. 

Och på det folkomröstningen som inte blev av, trots att det var så nära. Ett mindre antal underkända namnunderskrifter bara och ingen vilja hos de politiker som är för Landborgsgaraget att ändå hålla en folkomröstning. 

Det är sådant som kan bidra till undergräva demokratin mellan valen. 

Ingrid Runsten 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s