12 dagar till valet: Skrota landstingen. Men än så länge är valet viktigt.

Även människor med hyfsad politisk koll har svårt för det där med landstingsvalet.  Vilka är de och vad vill de?

 

Många tar samma parti som i riksdagsvalet. 2014 röstade en tredjedel av väljarna olika i riksdags- och kommunval. Men i landstingsvalet var det enbart 15 procent som röstdelade.

Det är synd eftersom så mycket av makten över väljarnas viktigaste fråga, sjukvården, fortfarande ligger hos landstingen. Därför hoppas jag många tar sig tid att se på SVT Skånes debatt om regionpolitiken. Den sändes direkt från Kristianstad vid lunchtid idag (tisdag). Men kan ses i efterhand via länk från SVT:s webb.

Det var en ambitiös debatt. Med många ämnen, med tittarfrågor (folk bryr ju sig verkligen om sjukvården, men mindre om landstingspolitikerna).

Det framkom att det trots allt finns en samsyn kring ganska mycket: att om det nu finns en vårdkris så är det till stor del en personalkris), att regionen måste bli en bättre arbetsgivare, att primärvården måste stärkas…

Det pratades också om offentligt eller privat. Och intressant för väljare i nordvästra Skåne är ju att Moderaterna vill lägga ut Ängelholms sjukhus på entreprenad eller driva det i bolagsform.

Men frågan om vem som ska samarbeta med vem efter valet togs inte upp. Och visst ska valresultatet inväntas, men väljarna har rätt att veta vilka som eventuellt kan tänka sig att styra tillsammans med Sverigedemokraterna. Och vilka som föredrar ett styre över den traditionella blockgränsen mellan de rödgröna och allianspartierna.

En annan sak som inte togs upp är landstingens framtid. Gilbert Tribo (L) påpekade mycket riktigt att de skånska sjukhusen måste samarbeta mer:

”Man kan inte tänka sjukvården som små öar.”

Men det samma gäller landstingen. Den allt mer avancerade svenska sjukvården kan inte styras av landsting som är som små öar. I en debattartikel nyligen i HD-Sydsvenskan skriver Christian Gadolin, doktor i företagsekonomi:

”Dagens styrning- där landstingen är ansvariga för att tillgodose vårdbehovet – är en relik från en svunnen tid. Den är sprungen ur den kommunalreform som skedde 1862 och sjukhuslagen från 1928. Att tillgodose människors behov av vård var betydligt mindre komplext då än vad det är 2018.”

Så klart. Sverige är i de flesta sammanhang ett rationellt land. Men att låta landstingen fortsätta att ha ansvar för sjukvården är varken särskilt effektivt eller särskilt demokratiskt. Nostalgiskt, kanske?

Så för att sammanfatta: Sjukvården behöver mer resurser, men också mer respekt för personalens kunnande och för patienternas hela upplevelse. Samt att huvudansvaret för sjukvården flyttas från landstingen.

Det dröjer. Så än så länge är landstingsvalet viktigt. Eftersom det handlar om den livsviktiga sjukvården.

Ingrid Runsten

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s