11 dagar kvar till valet: Trygghet och glasfasader

Knutpunkten, med sina 27 år på nacken, blev på många sätt en fantastisk trafiklösning för Helsingborg. Här anländer och avgår lokal- och regionbussar, tåg, fjärrbussar och färjor. Smidigt för resenären, som ju är och förbli huvudkunden i denna byggnad.

Men stationen har under årens lopp också attraherat andra än resenärer. Inte så konstigt, så är det på många platser, även utanför Sverige. Upplägget med restauranger lockar ju också andra än enbart de som ska med bussen eller tåget. 

Huset, som är stort, rymmer också många vinklar och vrår och har stundtals upplevts som otryggt och stökigt. Ett ställe som många undviker, särskilt på kvällar och nätter.

Därför har man byggt om ett antal gånger sedan invigningen 1991. Nu väntar ytterligare en ombyggnad. Och det finns många positiva inslag i detta; att Kungstorget utanför blir mer för fotgängare och cyklister än för bilar, att stationsvärdarna får vara kvar (ett samarbete mellan fastighetsbolaget och kommunen), att det blir en tydligare uppdelning mellan vänthall och restaurangområde.

Det ska bli tryggare på Knutpunkten utlovar man från både fastighetsägar- och kommunhåll.

Nu tror jag inte att en glasfasad automatiskt bidrar till detta. 

Stationsvärdar gör det däremot.

Men framför allt är det resenärerna som ska vara i fokus. Förändringar och ombyggnader ska göras med deras bästa för ögon. Knutpunkten är ett hus som vi ska först och främst ska passera. Ett ställe där vi snabbt kan orientera oss inför resan eller inför mötet med Helsingborg och resten av Nordvästskåne.

Därför skulle jag vilja framföra några önskemål:

* Fler informationstavlor om avgångar och ankomster.

* Flytta rökutrymmet mellan den stora vänthallen och vänthallen för bussresenärer. Detta har blivit en otrevlig del som bussresenärer på väg in och ut ur vänthallarna måste passera.

* Gör något åt det trånga utrymmet vid betalautomaterna.

  • Öppna en bemannad turistbyrå i Knutpunkten. En byrå som täcker hela Nordvästskåne och därmed finansieras av kommunerna i Familjen Helsingborg.

I Storbritannien kan resenärer inte gå ut på själva perrongerna utan att först visa upp en biljett. Det är ett sätt att få bort obehöriga från själva spårområdet. Vid varje biljettkontroll, finns personal som kan svara på fråga och lotsa rätt.

Ett utmärkt upplägg som man skulle kunna införa också i Sverige.

Men så vitt jag förstår är inte detta aktuellt inför den kommande ombyggnaden av Knutpunkten.

Lotta Hördin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s