10 dagar till valet: Två goda skäl för att stoppa Landborgskopplingen

Det finns två skäl för att stoppa bygget av ett Landborgsgarage i Helsingborg. Det ena handlar om miljö. Det andra om demokrati. 

Det blev ännu tydligare efter Helsingborgs Dagblads kommunpolitiska valdebatt häromkvällen. 

Där framkom att åtminstone Centerpartiet ställer en cykelramp som villkor för att fortsätta att stödja projektet.  Och att det just nu sitter tjänstemän på Stadsbyggnadsförvaltningen och kämpar med att få till ett genomförbart sådant förslag. För bara några månader sedan sades att det var ogenomförbart eftersom lutningen var för stor.  

Men på frågan om Landborgsgaraget ska byggas utan cykelramp höll Jonny Cato Hansson, kommunalråd för C, upp den röda nejskylten. Och Lars Thunberg, kommunalråd för KD, velade lite med sina skyltar och till slut blev det ingen alls. 

Men även om det är viktigt med cykling (och förhoppningsvis inte bara för de djärvaste cyklisterna) så borde det inte vara avgörande för om Landborgsgaraget ska byggas eller inte. 

I Helsingborg har det historiskt varit vanligt med en blocköverskridande samsyn kring stora investeringar. Den finns inte här. Dessutom blev det ingen folkomröstning av olika skäl. Nu avgör valet om det blir något landborgsgarage eller inte. Socialdemokraterna tillhör de partier som vill riva upp beslutet om de vinner valet.

”Vissa partier sade nej till folkomröstning med motivet att frågan kommer att avgöras i valet i höst, sade Jan Björklund, kommunalråd för S.

Dessutom handlar det ytterst om miljö. Och då inte enbart om utsläpp av växthusgaser utan om miljön i centrum ur alla aspekter. Det är inte så enkelt som kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) vill göra det till när han hävdar att det inte är bilarna i sig som är problemet: ”Vi hatar utsläppen, inte bilarna, sade Peter Danielsson under debatten och menade att om inte allt för många år tar sig alla bilar fram fossilfritt. 

När blir det? Det vet vi inte och det i sin tur händer inte av sig själv. Det krävs en politik för det.

Men även om alla bilar så småningom kör fossilfritt tar de upp plats i trånga stadsmiljöer. Där de ska konkurrera med bussar, cyklar och inte minst gående.

Ingrid Runsten 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s