9 dagar kvar till valet: Begreppsförvirringen inom äldreomsorgen

Valfrihet råder först när det finns olika alternativ att välja mellan.

Mot den bakgrunden är det för sorgligt att borgerliga politiker, i bland annat Helsingborg, under årens lopp ägnat så mycket tid och kraft åt att privatisera kommunala äldreboenden i valfrihetens namn.

I själva verket handlar det mest om en förhoppning om minskade kommunala kostnader.

Men det kläs i ord som valfrihet för att det förstås låter bättre.

Vi har sagt det förut, men det tål att sägas igen.

För de äldre som bor på ett kommunalt äldreboende som plötsligt privatiseras råder ingen valfrihet. De får bara finna sig i förändringen.

För var ska de flytta om de vägrar att bo på ett privat äldreboende?

Ja, orkar de överhuvudtaget att genomföra en flytt?

I veckan anordnade HD en valdebatt med fullmäktigepolitikerna i Helsingborg. Kristdemokraterna vill att alla över 85 år ska ha en lagstadgad rätt till ett särskilt boende. Det kan till exempel antingen handla om ett äldreboende eller ett trygghetsboende. Kommunalrådet Peter Danielsson (M) talade sig också varm för fler aktörer på äldreboendemarknaden.

Håkan Jönsson, professor i socialt arbete vid Socialhögskolan i Lund, tar på HD:s Aktuella frågor upp en viktig aspekt av löftet att alla över 85 ska ha rätt till en plats på ett äldreboende. Nämligen den begreppsförvirring som tycks råda. Det är en mycket stor skillnad på ett äldreboende och ett trygghetsboende. Det första tilldelas man efter en behovsbedömning, den senare skaffar man sig själv genom att ställa sig i en bostadskö. Om den som bor i en trygghetslägenhet behöver hjälp i vardagen är det hemtjänst som gäller.

Det är viktigt att politikerna är tydliga när de ger sina löften. För vad är en garanterad plats värd för en äldre person som behöver mycket omsorg om man enbart kan få en lägenhet i ett trygghetsboende.

I grunden är det helt rätt att det måste byggas fler boende anpassade till äldre. Vi behöver fler former av äldreboenden, mer anpassade till alla de olika behov äldre kan ha. Det måste skapas boenden som man flyttar till mest för att inte känna sig otrygg och ensam.

Jag har inte heller emot att det byggs boende för äldre av privata entreprenörer. Under förutsättning att det inte blir den enda valmöjligheten.

Det är viktigt att äldre som står i färd med att ta beslut om ändrat boende verkligen har något att välja mellan.

Men det är lika viktigt att de äldre, förutom själva boendeformen, får den omsorg och vård som de kan ha behov av.

Så jag sällar mig till Håkan Jönsson när han undrar vad politikerna egentligen lovar. Ja, vad betyder löftet om en garanterad plats på ett äldreboende för alla över 85 år?

Lotta Hördin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s