8 dagar till valet: Därför är SD vårdpopulister

Hur stora blir Sverigedemokraterna i valet till Region Skåne? Det vet vi snart. Trots att ytterst få har lockats till Konsul Olssons plats i Helsingborg för att lyssna på SD:s regionråd Patrik Jönsson denna lördagsförmiddag, så finns det en risk för att de får ett betydande inflytande över skånsk vård och skånsk kollektivtrafik de närmaste fyra åren.

Partik Jönsson och hans parti kan ta enkla poäng på att kritisera både allianspartierna, som styrde Region Skåne mellan 2006 och 2014, då tillsammans med MP, och de senaste årens S-ledda styre (S plus MP).

Patrik Jönsson framställer SD som de oprövade, de obelastade, de som har lösningen på allt utan att det kostar.  Enligt honom kan Region Skåne fortsätta att ha Sveriges lägsta regionskatt. Han har ett annat recept: Minska på administrationen. Den kan minskas drastiskt, enligt SD. .

Och visst, det är möjligt att det förekommer onödig administration. Men för att vara trovärdig måste man specificera exakt vilken administration som är onödig. Det är extra viktigt inom vården eftersom vårdpersonal ofta får ägna en stor del av sin arbetstid åt att administrera istället för att vårda.

Partik Jönsson och hans parti ska inte bara sätta stopp för vad de kallar ”massinvandring” utan också för hyrpersonal. Helt och hållet, och snabbt. Visst måste målet vara en skånsk sjukvård som klarar sig utan inhyrda sjuksköterskor och läkare. Men ett idiotstopp skulle slå hårt mot patienterna. Värdcentralen kan inte hänga upp en skylt: ”Tyvärr, det är stängt, här finns ingen läkare.”

Det är just dessa förenklade lösningar samt sammanblandning mellan vad som är regionens befogenhet och vad som är rikspolitik som gör SD till vad det är: Populister, i detta fallet sjukvårdspopulister, inte det nya vårdpartiet.

Patrik Jönsson avslutar sitt torgmöte med att säga att han stänger inga dörrar till samarbete. Kommer något annat parti att nappa? Förhoppningsvis inte.

Men en sak är tydlig, allianspartierna och de rödgröna fortsätter att rikta udden mot varandra,  fortsätter att lägga kraften på att diskutera sådant som nya privata vårdval eller slopandet av privata vårdval.

De har inte i tillräckligt grad uppmärksammat att här finns ett nytt block, ett SD-block. Och att de måste bemöta SD: s politik. Före valet på söndag.

Ingrid Runsten 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s