6 dagar till valet: Vad? Ett förslag om jämställdhet? Mer sånt innan söndag.

Så kom det då äntligen: ett förslag om att öka den ekonomiska jämställdheten mellan kvinnor och män. Ett förslag om att göra något åt att män fortfarande tjänar mer än kvinnor, även när det inte finns någon logisk förklaring. 

”Vi vill nästa mandatperiod ta bort de oförklarliga löneskillnaderna mellan män och kvinnor inom staten”, säger Centerledaren Annie Lööf. 

Centerns förslag går ut på att börja med jämställda löner inom staten och att satsa drygt sex miljarder på detta. För att sedan öka kraven på övriga arbetsmarknaden att följa efter. 

”Det gör mig så oerhört frustrerad att vi, trots flera decennier av lagstiftning i Sverige kring lika lön för lika arbete, ändå nedvärderar kvinnor när det kommer till lön”, säger Annie Lööf till Dagens Nyheter. 

Om detta är det bästa förslaget för att komma åt oförklarliga och orättvisa löneskillnader mellan kvinnor och män, låter jag vara osagt. Men det är uppmuntrande att en partiledare i den här valrörelsen faktiskt lägger ett konkret förslag om lika lön för lika arbete. Om jämställdhet.

För det är verkligt frustrerande med alla förslag om motsatsen: Som Kristdemokraternas slopade pappamånader och barnomsorgspeng för att vara hemma med barnen. Och Sverigedemokraterna som gillar sambeskattning och vill inskränka aborträtten. 

Så övriga partiledare, kom igen med fler skarpa jämställdhetsförslag. Sådana som bygger ett starkt Sverige. Än finns det tid… 

Ingrid Runsten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s