2 dagar kvar till valet: Öppna inga skånska dörrar för SD. 

Om bara några dagar vet vi hur de skånska väljarna har röstat. Mycket tyder på att Skåne kommer att behöva mer kompromissvilja och öppenhet för nya lösningar över blockgränsen. Både i kommunerna och i Region Skåne. 

Det är egentligen inte så dramatiskt. Det bör finnas goda möjligheter. Den största kommunen i nordväst, Helsingborg, har de senaste fyra åren styrts av en blågrön majoritet, som har kompromissat sig fram eller helt enkelt accepterat att i vissa frågor gör partierna olika ställningstaganden. 

Söndagens val avgör om det nya styret i Helsingborg ska ledas av en moderat eller en socialdemokrat. De båda kandidaterna, kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M), och utmanaren, Jan Björklund (S), möttes på torsdagen i en duell i SVT Helsingborgs regi på Dunkers kulturhus. 

Och trots valretoriken är det tydligt att det finns en hel del samsyn, inte minst gäller det frågan om hur tryggheten i Helsingborg kan öka.  Andra frågor skulle vinna på att båda sidor lyssnade mer på den andra sidans argument. 

Av torsdagens debatt framkom att det finns en beredskap för breda blocköverskridande samarbeten i Helsingborg, även om det varken är M eller S förstahandsalternativ. Svaret från Peter Danielsson är att för M finns två partier som är otänkbara att styra tillsammans med och det är SD och V. Svaret från Jan Björklund är att endast SD är uteslutet. 

Denna beredskap för samarbeten, denna pragmatism,  kan komma väl till pass efter valet. Och skulle behövas också i Region Skåne. Där har det hittills visats allt för lite vilja att styra över blockgränsen. Trots att sjukvården verkligen behöver långsiktiga lösningar och politisk stabilitet. 

De skånska politiker som eventuellt tror att det går att samarbeta med SD utan att färgas av deras politik borde ägna mer uppmärksamhet åt SD:s skånska framfart hittills. SD-politiker får ideligen lämna efter rasistiska inlägg på sociala medier. Kandidater får strykas från listorna av samma skäl eller på grund av nynazistisk bakgrund. SD har också rekord i avhopp och tomma stolar i kommunerna. 

SD är inte ett parti som andra. Skrapa bara lite på ytan så syns det. 

Ingrid Runsten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s